Бешеново ново и опевано

Хор Свети краљ Милутин

Фрушка гора је за викенд уживала у звуцима Хора светог краља Драгутина из београдске Цркве светог Јована Владимира. Тридесетак чланова хора дошло је да се поклони јединој немањићкој светињи на Фрушкој гори, Манастиру Бешеново. Као дар обнови Бешенова принели су песме, топле и од срца.

Појали су током литургије  за коју су се сви присутни верници сложили да такве није било од Другог светског рата до данас, следило је изненађење:песма за Бешеново познатог ораховачког наставника музике Гаврила Гавре Кујунџића,аутора чије се песме певају и на највећим српским стадионима, а коју је специјално поводом обнове  Бешенова написао и компоновао  на молбу екипе „Вечерњих Новости“.
Када се нумера завршила,храмом се разлегао дуготрајан аплауз и радост игумана манастира Арсенија Матића  који није крио задовољство због музичких дарова.

Интересантан је пут настајања композиције –  написана је у Ораховцу, а Београђанима у руке је допала у царском Призрену, у којем је наставник Гаврило песму предао једним од својих најбољих ђака Приштинкама и сестрама Мирјани и Милици Бараћ, иначе чланицама божанских „Косовских божура“ и  поменутог београдског хора.

Мирјана Бараћ и Урош Степановић са Архимандритом Арсенијем

Вођа хора, диригент Урош Степановић одушевљено је прихватио предлог својих појаца и брзо се дао на прилагођавање аранжмана за потребе хора и на увежбавање нумере, да би што пре, заједно са својим појцима обрадовали и песмом дали прилог обнови Бешенова.

Хор Свети краљ Милутин за појницом Манастира Бешеново

Под древним липама,надомак Бешенова, којима нико не може утврдити колико су векова старе, за Мирјана Бараћ открива за „Новости“своје утиске:
-Као да сам дошла на неки део Косова и Метохије,  као да су предамном васкрсли Ђурђеви ступови, Сопоћани и Бањска –  одушевљењена  је  Мирјана.

Диригент Степановић је на ово својеврсно ходочашће повео и породицу. Толико му се допало у Бешенову да је  одмах решио да додатно „засуче рукаве“ те је предложио игуману да се у Бешенову, од наредног пролећа почну одржавати смотре црквених хорова.

Дружење је уз духовне и етно песме настављено под крошњама вишевековних липа, а портом и Бешеновачким прњавором разлегале су се традиционалне српске песме од Македоније па до оних са најзападнији српских крајева. Нови пријатељи растали су се уз срдачне поздраве и песму „Онамо намо за брда она говоре да је разрушен дом…“
– Наши пријатељи поново су песмом спојили свете немањићке краљеве, браћу Милутина и Драгутина, те повезали Косово и Метохију са Београдом и Фрушком гором – радостан је игуман Арсеније.

Хор Свети краљ Милутин Црлве светог Јована Владимира из Београда са игуманом Манастира Бешеново архимандритом Арсенијем
ПЕВАЧКО ДРУШТВО

У  Манастиру  Бешеново је  је по подацима из 1938. постојало певачко друштво са 140 регистрованих појаца. Оно ће, по свој прилици бити обновљено.Игуман Арсеније верује у то и истиче  да му је посебно  задовољство што се овако лепе посете и манифестације дешавају управо на годишњицу смрти ктитора манастира, краља Драгутина, који је пре 700 година преминуо као монах Теоктист.
2.  август 2016.
ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ/Дарко ДОЗЕТ
Послушајте на нашем аматерском снимку како свучи песма Бешенова

Чланак у Вечерњим Новостима

 

Коментари

коментара