Бешеново обележио летњу славу Светих Кирика и Јулите

У никада пунијој новој манастирској цркви, Бешеново је у уторак обележило летњу славу Светих Кирика и Јулите. Уз то, промовисана је и збирка „Бешеновска приношења“, у којој су сабране песме 42 песника, учесника поетског конкурса „Да васкрсне Бешеново“.

Славском литургијом је, уз саслужење игумана Бешенова Арсенија Матића и свештеника из више фрушкогорских манастира, началствовао ректор сремскокарловачке Богословије „Свети Арсеније Сремац“, протојереј ставрофор Јован Петковић. У надахнутој беседи, он је подсетио на мученички пут Светих Кирика и Јулите, али и мученички пут Бешенова, јединог фрушкогорског манастира који је у Другом светском рату и непосредно после њега срушен до темеља.

– Ова светиња се, богу хвала, опет усправља, а позлаћени крст који је однедавно краси ову прелепу цркву је слава анђелима и рана демонима – додао је ректор Петковић.

Делови моштију светих Кирика и Јулите, пострадалих за хришћанство у време римског императора Диоклецијана у трећем веку, чувају се, подсетио је он, на Светој гори. Део је, од средине 18. века до усташке похаре манастира 1942., када је нетрагом нестао, чуван и у Бешенову.

Са посебним узбуђењем литургију је пратио Митар Ћутило из сремског села Лединци. Иако му је већ 79 лета, не тако давно је походио Јерусалим и Свету земљу, а ове године је био кум бешеновачке летње славе.

– Даде ми ту почаст отац Арсеније, до неба му хвала – рекао нам је, не кријући усхићење.

А непосредно после литургије под прастаром липом, немим сведоком вишевековног бешеновчког успињања вођеног божијом вољом, и посртања чињеног (не)људском руком, промовисана је, како је назвао архимандрит Арсеније, прва песмарица Бешенова. Песници из целе Србије и расејања, као и из Македоније и Бугарске, послали су песме на конкурс „Да васкрсне Бешеново“, сада уоквирене у корице које је илустровао Јово Шкомац, уз остало својевремено добитник награде „Пјер“ Компаније „Новости“.

– Реч је оно што нико не може да уништи и док она живи, постоји и оно што означава – рекао је Благоје Баковић, познати песник и председник жирија конкурса „Да васкрсне Бешеново“.

А своје стихове, посвећене фрушкогорској светињи су, надахнуто и на радост и слављеника и гостију, казивали Зорка Аврамовић Чодрашевић, која је у Бешеново потегла чак из Франкфурта, Драга Грбић из Вишеграда, Снежана Танић из Параћина, Јулка Ерцег из Добоја, Јован Бундало и Душан Живковић из Београда, Јованка Новковић Перге и Весна Бобић из Бешенова…

Вечерње Новости

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТО ГАЛЕРИЈУ СА ПРОСЛАВЕ СВЕТОГ КИРИКА И ЈУЛИТЕ

Коментари

коментара