Добротвори помогли да се темeљи освештају

Колико ли је само кроз прохујале векове овде служено светих литургија, колико ли је песама отпевано Христу у част, колико суза, радосница и оних других, пред њим проливено… И како је, после више од седам муклих деценија, по дану који је само Бог могао да учини овако лепим, дивно бити овде и песмом прослављати поновно усправљање нашег Бешенова.

Ово је у недељу, под топлим сунцем изнад свете Фрушке горе, непосредно пошто је освештао тек изливене нове темеље манастира потпуно срушеног током и по завршетку Другог светског рата, рекао Његово преосвештенство епископ сремски Василије.

– Дар неба је да то чинимо у лету Господњем у којем обележавамо 1.700 година Миланског едикта и 300 година наше Карловачке митрополије – додао је владика Василије. – Верујем да нас на небу сада чују и да се радују и сени нашег светог краља Драгутина Немањића, који је манастир Бешеново установио још средином 13. века.

Бешеново су, да подсетимо, усташе и Немци срушили током рата, а оно што је остало разверени Срби су развукли непосредно после њега. Акцији обнове коју су медијски подржале „Новости“, већ се одазвало на стотине људи из васколиког српства, а највећи дар, до сада, дали су Јадранка и Иван Митровић из Руме. Они су приложили свих 20.000 евра добијених од продаје куће у Руми, па су били и кумови освећења нових темеља саливених управо тим новцем.

– Има ли шта узвишеније него се одрећи овоземаљског за нови двор Господњи – озарено нам је, непосредно по потписивању грамате која је похрањена у нове темеље манастира, рекла Јадранка Митровић.

– Да само Бог епископу Василију и игуману Бешенова Арсеније Матићу да здравља и снаге, да цео овај подухват доведу до краја.

У нове манастирске темеље у недељу је похрањено и свето камење из неколико манастира на Косову и Метохији, које су одатле донели чланови новосадског хора „Орфелин“.

– Чувши за обнову Бешенова понели смо их из Високих Дечана, Светих архангела, Пећке партијаршије – набраја Јелена Војновић која се, одмах пошто је наш лист покренуо акцију подршке обнови у коров зараслог фрушкогорског бисера, у њу укључила свим срцем. – Духовној вези српског југа и српског севера ништа нису могли ни векови, неће моћи ни ово време, ма колико сурово и обезбожено било.

Омалени плато на којем ће Бешеново поново поносно стајати, био је мали да прими на стотине верника који су у недељу ту стигли из целе Србије, да поделе радост новог усправљања, дају свој прилог, приме причест за себе и своју децу…

– Колико је ово велики тренутак за цело српство, најбоље знамо ми који смо рођени у његовом расејању, али га се никада нисмо одрекли – рекао нам је Петар Угричић, непосредно пошто су му се причестили синови Филип и Марко и кћерка Изабела. – Ја сам рођен у Велингтону у Енглеској, где сам живео до пре годину дана, да бих се вратио у моју Србију, у нади да нико мој никада више неће морати да је напусти.

ЦИГЛУ ПО ЦИГЛУ

Издизање Бешенова би требало да се настави на пролеће, зидањем манастирске цркве на у недељу освештаним новим темељима.

– За то нам треба око 120.000 комада цигле и верујем да ћемо је обезбедити до пролећа – рекао је епископ Василије. – Део имамо, а други део ћемо, надам се, прикупити током јесени и зиме. Ако не можете десет, дајте једну циглу, кад све то саберемо као што сабирамо и наше душе, нашу светињу ћемо видети потпуно усправљену.

БРОЈ РАЧУНА
Новчани прилози за помоћ обнови манастира Бешеново могу да се уплате на рачун број 340-11007646-60, отворен код Ерсте банке. За оне који обнову желе да помогну у грађевинском и другим неопходним материјалима, контакт-телефони игумана Арсенија Матића су 063/366-213 и 065/803-23-27.

Ђорђе Вукмировић/Вечерње Новости

Коментари

коментара

Leave a Comment