Фрушкогорску светињу граде донације

Захваљујући добрим људима из целе Србије, али и из иностранства, који су се одазвали у акцији нашег листа, фрушкогорски манастир Бешеново поново се, лагано, усправља ка небу. После нових темеља изливена је прва, подна плоча, а све то ће, већ у недељу, бити и освештано.

– Света архијерејска литургија почеће у 9.30, а служиће је Његово преосвештенство епископ сремски Василије са епархијским свештенством – потврђује игуман Бешенова, протосинђел Арсеније Матић. – Позивамо сав верни народ да у недељу дође у Бешеново и с нама подели радост овог великог тренутка.

Отац Арсеније је за игумана Бешенова постављен пре отприлике годину дана и од тада су, практично, и почеле активности везане за обнову тог манастира, јединог на Фрушкој гори који је, у Другом светском рату и после њега, потпуно уништен. Већ на почетку рата су га, наиме, похарале и делимично оштетиле Павелићеве усташе, 1944. су га, артиљеријским гранатама и авионским бомбама, разорили Немци, да би разверени локални Срби, после рата, са згаришта развукли циглу и други грађевински материјал.

– Захваљујући подршци „Новости“ јавиле су нам се на десетине добрих људи из Београда, Зајечара, Ниша, Крушевца, Новог Сада, Зрењанина… – наставља игуман Арсеније причу о првим корацима у обнови светиње. – Њихови прилози, понекад, јесу били сасвим симболични, али смо ми за сваки благодарни, јер сваки казује о људској доброти и оданости свом роду и својој вери.

Помоћ је, засада, стигла и од Срба који живе у Бечу и Линцу, а из Бешенова ће се, већ у наредних пар недеља, после готово седам муклих деценија поново огласити и манастирско звоно. Раде Јовановић, власник грађевинске фирме „Јовановић“ из Ариља је, наиме, на Фрушку гору већ допремио комплетан материјал за подизање новог, привременог звоника високог преко 12 метара.

– Све што имам Бог ми је дао, а моје је да то поделим са добрим људима и са нашом црквом – каже Јовановић, познат, иначе, као приложник обнове мноштва православних храмова широм бивше Југославије.

Занимљиво је да ће се са звоника који ће, захваљујући њему, ускоро бити подигнут, огласити исто оно звоно које је, над Сремом, одјекивало и пре рушења Бешенова.

– То старо бешеновачко звоно сачувано је у Даљу, у седишту Епархије осијечкопољске и барањске, односно у летњој резиденцији српских партијарха – објашњава игуман Арсеније. – Одатле нам је недавно допремљено и чим нови звоник буде монтиран, поново ће се зазвонити над нашом светом Фрушком гором.

БРОЈ РАЧУНА
Новчани прилози за помоћ обнови манастира Бешеново могу да се уплате на рачун број 340-11007646-60 отворен код Ерсте банке. За оне који обнову желе да помогну у грађевинском и другим неопходним материјалима, контакт телефони игумана Арсенија Матића су 063/366-213 и 064/803-23-27.

 

Ђорђе Вукмировић/Вечерње Новости

Коментари

коментара

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.