Летња слава и Бешеновска приношења

Драги пријатељи, позивамо вас на летњу славу Манастира Бешеново, Светог Кирика и Јулиту.
Света литургија биће служена 28. јула од 9 часова, а у наставку ће бити промовисана збирка песама „Бешеновска приношења“ у којој су сабрана песничка остварења са прошлогодишњег песничког конкурса „Усправимо Бешеново“, такође, на промоцији биће објављена и тема наредног конкурса.
О књизи ће беседити чланови жирија и игуман Манастира Бешеново архимандрит Арсеније Матић.
Предговор књиге написао је председник жирија, Благоје Баковић, истакнути српски песник.
Књига је штампана у тиражу од 500 примерака, а приход од продаје намењен је обнови Манастира Бешеново.

 

Дизај корица: Јово Шкомац
Дизај корица: Јово Шкомац

Манастира Бешеново прославља Светог Кирика и Јулиту јер је један део њихових моштију (други се и данас налази у цркви Свете Богородице Болничке, у Охриду) је, путевима о којима нема писаних трагова, стигао у Бешеново и ту дуго чуван.
Извесно је да се то десило пре 1753. године када је, у оквиру манастирске цркве, почело подизање њима посвећене посебне капеле. Међу неколико икона била је и она са ликовима Светог Кирика и Јулите, коју је осликао руски иконописац Василиј Романович.

На дан Светих Кирика и Јулите (15/28. јул) обележавана је и летња манастирска слава, а та традиција поново је оживљена пре пар година, када је почела обнова манастира.

Њихове мошти су у манастиру биле до средине Другог светског рата, да би 1943. године биле тајно склоњене у цркву у селу Бешеново. Ту су остале и после рата да би, у међувремену, нетрагом нестале.

Коментари

коментара