Обнова манастира Бешеново

Добри људи помажу обнову манастира на Фрушкој гори. Породица Станковић у суботу допремила 40.000 цигала за нову цркву

ДАРОВАЛИ смо од срца, а Бог нека се смилује и на нас, и на сав наш народ, ма где живео. А ако нам само да здравља, неће ово бити и последње што смо урадили, напротив. На новим, прошле јесени изливеним темељима старог манастира Бешеново (засновао га је, с краја 13. века краљ Драгутин Немањић, а срушиле Павелићеве усташе и Немци током Другог светског рата, односно српски немар и небрига непосредо после њега), у суботу није био обичан дан: захваљујући доброти породице Станковић из Сурчина, на падине Фрушке горе стигло је 40.000 цигала. То је тачно трећина од укупно 120.00 комада колико је неопходно да, после готово 70 година, буде сазидана нова манастирска црква.

– Овде нас је довело срце и жеља да се, и на овакав начин, одужимо народу којем припадамо и вери коју носимо и дубоко поштујемо – потврдили су, док је цигла пристизала на свето градилиште, речи с почетка ове приче, Живена и Живослав Станковић.

Њих двоје су више од 35 година радили у Аустрији, а данас, као пензионери, живе у Сручину. Имају кћер Марину и сина Горана и осморо унучади: Милицу, Јелену, Анастасију, Немању, Алексу, Милоша, Милана и Милована.

– Бог је и нама и нашој деци и унуцима показао пут којим иду честити људи, а ово је оно што смо ми, у овом тренутку, могли да учинимо заузварат. Послужи ли нас здравље, учинићемо и више – веле Станковићи.

Додатни разлог да помогну и обнову Бешенова (до сада су помогли и низ других наших цркава, што у Србији, што у Аустрији), јесте и то што су им крсна слава Свети Кирик и Јулита, а управо је то и летња слава манастира.

– Кад смо још чули да је, до рушења, у Бешенову чуван и део њихових моштију, знали смо да нас то Господ зове да и ми будемо део обнове манастира – каже Живена.

Цигла коју су даровали Станковићи је, иначе, купљена у циглани у Великим Радинцима, удаљеним од манастира десетак километара. Довезли су је, а и ко би други, мештани Прњавора Бешеновачког (прњавор је, иначе, назив за насеобине које су, док су наши манастири били економски моћни, ницале тик уз њих, а мештани су, махом, радили на манастирским имањима) и пријатељи манастира из околних места. У суботу су поранили, „упрегли“ своје тракторе и зором били у циглани.

– Вели ми, у петак увече, син Јова да, неодложно, мора у Сремску Митровицу, а ја му кажем да ово без нас не сме да прође. И седнем, лепо, јутрос на трактор, узмем волан после много, много времена и ево ме на задатку. У Бешенову сам крштен у октобру 1932, памтим и кад је манастир срушен, а даће Бог да доживим и да се поново уздигне – беседио је, чекајући на утовар, 82-годишњи Влада Живковић.

Уз њега, били су ту и Прњаворчани Јова Димитријевић, Сима Ступар, Зоран Бабић, Живко Јовановић и Милан Нинковић, па Игњар Алексић и Живко Племићи из Шуљма, Слободан Николић из Гргуреваца… И Бела Биринг, Мађар из Руме.

– Ма, дошло ми неколико Прњаворчана, веле трактори им стари и покварени, а не би да изостану, па хоће да изнајме мој шлепер – објашњава, весело, Беринг. – А ја им кажем да може, али под условом да плате само пола цене, а другу ја поклањам. У бурној историји поднебља у којем, заједно, живимо вековима, свако је сваком понешто рушио, е нека је дошло време да заједно и градимо!

БРОЈЕВИ РАЧУНА

ДИНАРСКИ прилози за обнову Бешенова могу да се уплате на рачун број 340-11007646-60, отворен код Ерсте банке. Рачуни и инструкција за девизне уплате су: Correspodent bank for EUR, USD, JPY, AUD, DKK, CAD incoming payments: Gibaatgerste Gropup bank AG ien, Austria, Code, Account of the beneficiary ith: Sift code: GIBARS22; Beneficiary: IBAN: RS 35340000001101007936,

Name: Srpski pravoslavni manastir Bešenovo, Address: Žike Beganovića BB, Bešenovo, Serbia.

Вечерње  Новости

Коментари

коментара

Leave a Comment