Почело зидање нове цркве манастира Бешеново

У свануће дана Свете Анастасије, узидане су прве цигле у зидове нове цркве древног манастира Бешеново. Мада није унапред промишљан, датум почетка зидања новог храма није случајан: Света Анастасија је била супруга Стефана Немање, мајка Светог Саве и прабака краља Драгутина Немањића. А управо је он, с краја 13. века, на обронцима Фрушке горе, и засновао бешеновачки манастир.

– Од откопавања временом и људским немаром запретених темеља манастира, срушеног у Другом светском рату и непосредно после њега, прошле су две године, а од изливања темеља за нову цркву мање од године. Сада, ево, уз божији благослов и уз помоћ добрих људи, крећемо и у зидање нове цркве – рекао је у суботу, надахнут величином и значајем тренутка, игуман Бешенова, архимандрит Арсеније Матић.

У акцију обнове су се, иначе, од првог дана укључиле и “Новости”, проневши глас о њој широм Српства. Одјек је био узвишен: јавио се велики број људи из целе Србије, из Републике Српске, Црне Горе, целог српског расејања…

– Нисам веровала да ћу имати срећу да будем овде баш кад зидање почне, али Бог је, ето, тако хтео и хвала му – рекла је са сузом радосницом у оку, Славица Штулић, из Ћириковца код Костолца, која је, са супругом Живорадом, за обнову Бешенова даровала 30.000 цигала, а овог викенда се затекла у манастиру.

За зидање нове цркве је, иначе, потребно 240.000 цигала, а до сада је прикупљно око 85.000. Уз Штулиће, изузетан прилог – 40.000 комада – дали су и Живена и Живослав Станковић из Сурчина, а када ће она бити готова, зависиће, вели неимар Синиша Унијат, од тога хоће бити довољно материјала, дакле од приложника.

rep-Pocelo-zidanje-Manastira2

– Што се нас тиче, спремни смо да цео овај посао, а лепши и узвишенији, верујте, до сада нисмо радили, завршимо до Аранђеловдана, дакле до манастирске славе – вели Унијат, иначе власник “СДС градње” из сремског места Шашинци.

Заједно са њим и игуманом Арсенијем, прве цигле у зидове нове цркве је поставио Драго Кузмановић, пензионер из Бањалуке. Пре десетину дана, прича, у Бешеново је дошао са групом бањалучких ходочасника. Дошао и, понесен оним што види и осећа, остао, да се нађе, прискочи, помогне… Докле год буде потребно.

– Једном у животу се човеку пружи прилика да буде део нечег овако узвишеног и она се не пропушта – објашњава, сав устрептао, изузетно витални Бањалучанин.

Док, опет, зацељених рана, корача ка небу свете Фрушке горе, Бешеново, раширених руку и отворена срца, чека и све друге добре људе из васколиког Српства.

 

rep-Pocelo-zidanje-Manastira-BeБЛАГОСЛОВ И ПОМОЋ

Бешеново је у суботу обишао и епископ сремски Василије, уз чији благослов се обнова и одвија. Њу је, иначе, до сада помогло више наших манастира, па су монахиње из Јаска, монаси из Гргетега (оба манастира су на Фрушкој гори) и монаси из манастира Преображење у Овчарско-кабларској клисури за то послали по 100.000 динара.

 

ИКОНЕ

Међу прилозима за обнову манастира од суботе светле и две позлаћене иконе из иконописачке радионце у Жичи. Уз већ поменути грађевински материјал, даровали су их Славица и Живорад Штулић. На једној су Свети Кирик и Јулита чији дан Бешеново обележава 28. јула, и Свети архангели Михајло и Гаврило, које слави 21. новембра.

Вечерње Новости
Дарко Дозет и Ђорђе Вукмировић

Коментари

коментара