Прослављени свети Кирик и Јулита

Овде где ми сада стојимо, пре готово шест векова столовао је свети краљ Драгутин Немањић који је, са нашим свештенством, и засновао овај манастир. Колико ли је само светих литургија, за то време, у њему одслужено, колико молитви изговорено, колико суза проливено, колико радости одрадовано… Њихов ехо, и данас, одјекује у нашим душама – рекао је јуче епископ сремски Василије, после свете литургије посвећене светима Кирику и Јулити, први пут служене међу новим зидовима будуће цркве манастира Бешеново.

Дан светих Кирика и Јулите летња је слава манастира Бешенова. Један део њихових моштију средином 18. века донет је на Фрушку гору, али је, после усташке похаре и рушења Бешенова 1942. године, као и низ других реликвија, нестао. Недавно је, у манастиру Крушедол, пронађен омањи кивот са деловима костију за које се претпоставља да припадају овим великомученицима, али то тек треба да се потврди.

Обнова манастира је, уз благослов владике Василија и медијску подршку „Новости“, почела пре мање од годину дана. Откопани су стари и изливени нови темељи манастирске цркве, а њени нови зидови, започети пре три седмице, данас су високи два и по метра.

– Сада сам сигуран да ће достићи и планираних осам, мада прошлог лета, када смо се овде први пут видели и када није било готово ничега, није изгледало тако – рекао нам је, весело, Петар Угринић, Србин рођен у Лондону који је, пре две године, одлучио да се врати у отаџбину, настанивши се у Сремској Каменици.

Бешеновачки славски гости, којих је било више него икада раније, стигли су и из Београда, Бањалуке, Руме, Сремске Митровице… Пошто се на славу не иде празних руку, свако је донео понешто.

– Супруг Владимир и ја смо намеравали да дарујемо плашт свете Петке који сам донела из румунског града Јашија, али смо се одлучили за, бар у овом тренутку, важнији прилог: 2.500 комада цигле. Плашт ћемо, највероватније, даровати о дану свете мајке Ангелине Бранковић – рекла је Зоранка Мијић из Новог Сада.

На сличан прилог обнови Бешенова се, са супругом Мирјаном и синовима Василијем, Николом и Павлом, одлучио и протејереј Мирослав Јосимовић, парох сремских села Манђелос и Лежимир.

– Раније смо већ даровали 3.500 комада цигле, а данас смо допремили тону и по креча који, тренутно, највише недостаје – објашњава отац Мирослав. – То је оно што ми можемо, а буде ли свако даровао колико он може, уздићи ће се не само Бешеново, већ и све друге наше светиње.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ
Ђорђе Вукмировић и Дарко Дозет

Коментари

коментара