Резултати песничког конкурса

Јованка Новковић-Перге, песникиња из Сремске Митровице, победник је првог поетског конкурса „Да васкрсне Бешеново“, посвећеног обнови тог манастира на Фрушкој гори који је, још крајем 13. века, установио краљ Драгутин Немањић, а који је током Другог светског рата срушен до темеља.

Сремскомитровачкој поетеси највише признање донела је песма „И звони звоно са наше цркве“. Одлуку о томе донео је жири у којем су били песници Благоје Баковић (Врбас), Дара Радојевић(Горњи Милановац) и Љиљана Браловић (Прањани), како и игуман Бешенова, архимандрит Арсеније Матић.

На конкурса је учествовало 42 песника из Србије и српског расејања, а жири је две равноправне друге награде доделио Душанки Драгаш из Новог Сада, за песму „Ниче опет Бешеново“, и Зорки Аврамовић-Чордашевић из Франкфурта, за песму „Манастир Бешеново“.

Додељене су и три равноправне треће награде. Оне су припале Драгици Грбић из Вишеграда за песму „Да васкрсне Бешеново“, Душану Ружићу из Ражња за песму „Речи истине“ и Весни Бобић из Бешенова за песму „Манастир Бешеново“.

Коначно, специјалну награду за запажен наступ на конкурсу добиле су сестре Анастасија, Наталија и Јефимија Коцић из Ниша.

Признања награђеним песницима биће уручена сутра (петак, 21. новембар), непосредно после свете литургије која ће бити служена поводом манастирске славе Аранђеловдана.

Уз повеље манастира, награђеним песницима биће уручена и најатрактивнија издања новосадске издавачке куће „Прометеј“ и Компаније „Новости“ која је и медијски покровитељ акције обнове Бешенова.

– Све песме које су стигле на овогодишњи конкурс биле су не само богоугодне, већ и поетски веома квалитетне, па смо одлучили да их све штампамо у збирци која ће бити промовисана 28. јула наредне године, о Светим Кирику и Јулити који су летња слава манастира – каже Благоје Баковић, иначе председник жирија.

Жири овогодишње песничке манифестације
Жири овогодишње песничке манифестације

 

Коментари

коментара