Сија бакар нове цркве

У сусрет летњој слави, убрзавају се радови на обнови манастира Бешеново.  До Светих Кирика и Јулите биће постављен и нови, позлађени крст.

Покривање бакром храма Манастира Бешеново
Покривање бакром храма Манастира Бешеново           Фото: vfa-foto.com

Упекла, овог јула, звезда и над падинама Фрушке горе, сваки живи створ се склања под сенку крошњи столетних липа и буквама, само за мајсторе који бакром облажу кров нове цркве прастарог манастира Бешеново нема ни хлада, ни одмора.

– Сунце је баш припекло, а бакар је готово усијан, али не пропуштамо ни један тренутак да би све било готово на време. А биће – вели Недељко Војводић, мајстор из Темерина док заједно са сином Лазаром завршава облагање куполе високе чак 17 метара.

То је, иначе, најзахтевнија и најтежа операција у целом подухвату, а упоредо с њом иде и облагање равних површина крова чија је површина,  заједно са куполом, 440 квадрата.  Два милиона динара за набавку бакарног лима је обезбедила Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Србије.

Покривање бакром храма Манастира Бешеново
Покривање бакром храма Манастира Бешеново            Фото: vfa-foto.com

– У међувремену је, захваљујући дару Петра Станчевића из Футога, у радионици „Јандрић“ из истог места, израђен и крст за нову цркву висок преко два метра. Он је тренутно на позлати која ће, а ко Бог да, бити готова до Петровдана – додаје игуман Бешенова, архимандрит Арсеније Матић. Породица Станчевић је, наставља отац Арсеније, од почетка обнове уз манастир Бешеново, а уз остало је, од материјала који је даровао Раде Јовановић из Ариља, подигла нови звоник.

Петровдан се, да подсетимо, обележава 12. јула, а опшивање крова бакром, укључујући и постављање новог, позлаћеног крста, биће готово до 28. јула. Тог дана, наиме, Бешеново слави летњу славу – Свете Кирика и Јулиту.

Тада би, уз остало, требало да буде промовисана и поетска збирка „Бешеновска приношења“. У њој ће бити песме 42 песника из Србије, Републике Српске, Македоније и Бугарске, посвећене обнови светиње коју, с краја 13. века, на Фрушкој гори установи краљ Драгутин Немањић, а која је, до темеља, срушена у Другом светском рату и непосредно после њега.

Покривање бакром храма Манастира Бешеново
Покривање бакром храма Манастира Бешеново        Фото: vfa-foto.com

 

Покривање бакром храма Манастира Бешеново
Покривање бакром храма Манастира Бешеново 

 

 

 БРОЈЕВИ РАЧУНА

ДИНАРСКИ прилози за обнову Бешенова могу да се уплате на  рачун број 340-11007646-60, отворен код Ерсте банке. Рачуни и инструкција за девизне уплате су: Swift code: GIBARS22; Beneficiary: IBAN: RS 35340000001101007936.

 

 НА ЈЕСЕН МАЛТЕРИСАЊЕ?

Крајем маја, још увек непознати лопови су опљачкали манастир, одневши преко 4.000 евра. – Народ нас, Богу хвала, ипак није напустио, па је и после тога прискочио у помоћ. Ако прилога до тада буде довољно, на јесен ћемо цркву и измалтерисати – најављује игуман Арсеније.

 

Текст: Ђ.Вукмировић/Вечерње Новости

Коментари

коментара