Уз Бешеново цела Србија

За једва нешто више од две године колико је прошло од изливања темеља, нова црква древног фрушкогорског манастира Бешеново не само да је сазидана и покривена, већ је почело и њено унутрашње уређивање. Захваљујући гласу о обнови који, истрајно, преносе “Новости”, великом подухвату се и даље придружују појединци и предузећа из целе Србије, па обнова светиње коју је, с краја 13. века, засновао краљ Драгутин Немањић, не јењава.

– Најпре нам је предузеће “Пламен” из Инђије чији власници су Јанко и Марко Кртолица даровало комплетан материјал за електроинсталације. Онда су, са својим радницима, прискочили и Лазар Јованчевић и Велибор Гашић, из Нове Пазове, и Драган Дангузов, из Шимановца, и све то, као свој дар, и уградили – потврђује игуман Бешенова, архимандрит Арсеније Матић.

Да би све било комплетно, наставља наш саговорник, Јока и Илија Матковић, власници новосадског предузећа “Ани компани”, поклонили су комплетне инсталације за противпожарну заштиту и видео-надзор.

Око обнове најстарије фрушкогорске светиње сабрала се и цела наша црква, па су монахиње и монаси из овчарско-кабларских манстира Сретење и Преображење посредовали, а предузеће “Максима С” из Лучана, широкогрудо, у Бешеново допремила четири тоне најкавалитетније смесе за унутрашње малтерисање нове цркве које је, иначе, почело пре два дана.

– Дневно урадимо око 100 квадрата, па је реално да свих 1.200, колико има унутрашњост храма, завршимо првих дана новембра – каже нам, у кратком предаху, Мирко Дабић, власник грађевинског предузећа “Висак” из Платичева.

Он нову бешеновачку цркву малтерише заједно са Љубишом Мартићем и Светозаром Марковићем, а најзахтевнији део посла биће овална таваница куполе која се издиже на висини од чак 17 метара. И за то су, већ, постављене металне скеле.

– Њих нам је, као свој прилог, уступио господин Стојан Суботић, власник новосадске фирме “Еко-техноград”. Овај врсни грађевинац и одани верник наше цркве, непрестано је с нама и његова континуирана стручна и људска помоћ више је него драгоцена – каже архимандрит Арсеније.

Нова бешеновачка црква ће, очигледно, са измалтерисаним зидовима дочекати 21. новембар и манастирску славу Аранђеловдан, а завршетком тог посла биће створени услови за њено осликавање и коначно унутрашње уређење. Када ће то бити, зависиће, као и све до сада, од прилога људи добре воље.

Коментари

коментара