Игуман манастира – Архимандрит Арсеније Матић

Архимандрит Арсеније МатићДужност настојатеља у манастиру Бешеново обавља архимандрит Арсеније (Матић), рођен 18. јануара 1965.  године, у Мрђановцима,  у општинаи Купрес.

Крштен је под именом Рајко. Основну школу завршио је у родном месту, а од 1980. до 1985. године похађао је Богословију света Три Јерарха у Манастиру Крка.  На Богословском факултету у Београду дипломирао је 2001. године,  након чега је уписао магистарске студије.
Као ученик петог разреда богословије, на Благовести 1985. године, у Житомислићу, замонашио га је и у чин ђакона рукоположио митрополит дабробосански Владислав (Митровић). Исти архијереј рукополаже га у чин јеромонаха, на Преображење 1985. године у Манастиру Светог оца Николаја у Прибојској Бањи и он постаје део тамошњег братства.

У Манастир Милешеву преместио га је митрополит Владислав. Од 1989. године, по благослову митрополита црногорско-приморског Данила (Дајковића) и дабробосанског Владислава, одлази на „испомоћ“ у манастир Острог.

За намесника игумана острошког Лазара (Аџића) и чувара кивота у Горњем манастиру, 1990. године, поставио га је митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Радовић).

По обнављању Милешевске епархије, 1992. године, епископ Георгије (Ђокић) поставља га за настојатеља манастира Милешеве  и производи га у чин синђела.

Одлуком Светог архијерејског синода Српске православне цркве, 2001. године, постављен је за професора Богословије светог Арсенија  у Сремским Карловцима, у којој предаје Свето писмо Новог завета и литургику.

Епископ сремски Василије поставаља га за сабрата и секретара Манастира Крушедол, а управа над овом светињом била му је поверена 2010. и 2011. године.

За настојатеља Манастира Бешеново именован је 2012. године. Епископ сремски господин Василије одликовао га је чином архимандрита, у карловачком Саборном храму, 23. новембра 2013. године.

„Српски сион“ БР 2/2015
(Часопис православне Епархије Сремске )